Surmerhuizerweg 21
1744 JB Eenigenburg
Tel: 0226-393424
HomeWie zijn wijBed en BreakfastVerhuurBezoek onze activiteiten AgendaWelkom bij mantra zingenInfo over meditatieextra infoStuur een mailGebedskaars
 

 

Tara is in Tibet een belangrijke godin en komt op vrijwel alle huisaltaren voor. Hier wordt ze Drölma genoemd of Mahatara, de Grote Tara.
Volgens de mythe is ze geboren uit de tranen van medelijden die de god Avalokitesvara plengde, toen hij het lot en het lijden van de mensheid zag.
Zij is dan ook de vrouwelijke Bodhisattva van het mededogen, wijsheid en innerlijke kracht.
Zij helpt om alledaagse gevaren te bestrijden en wordt gezien als beschermvrouwe van de vrouwen.
Ze beschermt ze tegen de angsten die hen tegenhouden om een vervuld leven te leiden en kan alle leed verzachten.
Daarnaast is ze de moeder van alle leven.
Ze is dus ook de moeder van de bodhisattvas, verlichte geesten die zich door hun kennis hebben losgemaakt van de onophoudelijke cyclus van dood en wedergeboorte, maar die toch af en toe een lichaam betrekken om anderen via onderwijs de weg tot redding te wijzen.
Tara komt in vele vormen voor. Haar twee bekendste verschijningsvormen zijn de Groene Tara en de Witte Tara.
De Groene Tara zit op een lotusbloem, maar laat een voet, uitgestoken op een afzonderlijke lotusbloemknop rusten.
Soms heeft ze zeven ogen: het derde zit midden op haar voorhoofd (oog van Wijsheid). Met deze drie ogen kan ze in drie werelden schouwen: de wereld der Zinnen (onze wereld) de wereld der zuivere vormen de wereld der vormloosheid. De ogen in haar handpalm en op haar voetzolen duiden aan dat zij alle leed op de wereld ziet en bereid is onmiddellijk in te grijpen als dat nodig is. Zo ook wordt haar oneindig mededogen met de mensen gesymboliseerd.
Op haar voetzolen bevinden zich het zesde en zevende oog.
Ze redt schepselen uit gevaarlijke situaties en helpt mensen om obstakels
te overwinnen. Je kunt haar aanroepen in tijden van angst en nood.
Wanneer je haar aanroept tijdens het mediteren zal ze je helpen de weg naar innerlijke rijkdom te vinden. De witte Tara zit op een lotusbloem in de lotushouding en houdt de lotusbloem van het mededogen in haar linker hand.
Ze brengt de toegewijde een lang leven en beschermt tegen alle gevaar. In het algemeen zorgt Tara voor Verlichting; "Zij die verlichting brengt", ze is een symbool van vrede en bescherming en bevrijdt de ziel uit het rad van wedergeboorte.